Att sprida och dela forskningsresultat och kunskap med det omgivande samhället är en av lärosätenas tre huvuduppgifter vid sidan om utbildning och forskning. En som tar uppgiften på allvar är Christian Rück som 2024 vann Augustpris för sin bok om självmord.

Foto på forskaren Christian Rück
Christian Rück, psykiater och professor i psykiatri vid Karolinska Institutet.
Foto: Martin Stenmark

Christian Rück är forskare och överläkare i psykiatri, men många känner också igen honom som författare eller från DN:s frågespalt där han besvarar läsarfrågor inom det psykiatriska området.

– Det finns ett enormt intresse kring psykiatri som vi behöver möta upp. Att sprida kunskap måste bli ett uppdrag på riktigt och inte bara en fritidssyssla som vissa ägnar sig åt på eget bevåg. Allmänhetens frågor rör sällan exakt det våra specifika forskningsprojekt handlar om utan bredare eller mer praktiska frågor, säger Christian.

Han menar att lärosätenas så kallade tredje uppgift, som handlar om att sprida och dela forskningsresultat och kunskap med det omgivande samhället, har alltför låg status idag och att många forskare är rädda i mötet med journalister.

– Tyvärr får forskare mest defensiva och halv-paranoida råd om samverkan med journalister, som går ut på att undvika misstag och inte bli felciterad. Vi måste släppa rädslan och kliva ut i samhället. Forskare pratar idag mycket om i vilken tidskrift de publicerat sina resultat men mindre ofta om vad man egentligen upptäckt. Om man är ovan vid media kanske man inte känner sig perfekt första gången, men man blir så klart bättre av träning.

Självmord tema i bok och forskningsprojekt

Efter att hans bok, Ett liv värt att leva: Varför självmord blev människans följeslagare, i november 2024 vann Augustpriset som bästa fackbok blir han kontaktad av allt fler som ser honom som expert på området.

– Det illustrerar väl att allmänheten inte baserar sin tillit till experter på publikationer utan vad man ser av någon. Jag tror vi forskare måste vara ödmjuka inför att vetenskapliga artiklar inte är begripliga för andra utanför en snäv forskarkrets och når väldigt få. Men det finns ett jättestort intresse i samhället för det vi håller på med, så vi borde ta chansen!

Jag tror vi forskare måste vara ödmjuka inför att vetenskapliga artiklar inte är begripliga för andra utanför en snäv forskarkrets och når väldigt få.

I ett aktuellt forskningsprojekt har Christian Rück fått forskningsmedel från Forte för att skapa världens största självmordsdatabas som ska bidra till att bättre identifiera riskfaktorer för suicid och förutsäga vilka individer som ligger i riskzonen för självmord. Databasen bygger på DNA-uppgifter från individer med suicid som dödsorsak samt registerdata som täcker allt från födelsekomplikationer till diagnoser och skolbetyg och ger information om socioekonomiska, demografiska och medicinska riskfaktorer.

– Vi har kommit ungefär halvvägs med datainsamlingen och glädjande nog är jag säker på att vi kommer gå i land med hela den komplicerade insamlingen. Under tiden har vi också startat flera spinoffstudier på samma grupp, om bland annat kön och suicid. Dessa resultat kommer snart att presenteras.

Text: Stina Moritz